Australia winem płynąca - kilka faktów

• Najmłodszy kontynent winiarski na świecie. Pierwsze krzewy zostały posadzone w 1788r.
• Australijskie prawo winiarskie należy do najbardziej liberalnych na świecie. Przepisy wymagają jedynie aby 85% winogron użytych do produkcji wina pochodziło z podanej na etykiecie strefy czy regionu. Nie ogranicza się w żaden sposób szczepów winorośli i technik winifikacji. Daje to producentom wiele swobody i pozwala na poszukiwanie rozwiązań, które
w tradycyjnych winnicach Starego Świata, nie miały by żadnych szans na realizację.
 
Najważniejsze obszary winiarskie w Australii: 
Australia Południowa z regionami: Barossa, Eden, Clare, Adelaide, Coonawarra, Padthaway, McLaren, Langhorne
i Riverland
Nowa Południowa Walia - Hunter, Mudgee, Cowra, Riverina, Orange i Hasting
Wiktoria i Tasmania - Bendigo, Geelong, Goulburn, Grampians, Mornington, Murray Darling, Pyrenees, Yarra
i Rutherglen
Australia Zachodnia - Margaret River, Swan District, Great Southern, Geographe, Pemberton, Manjimup.