Predyspozycje enoturysty

Jaki powinien być enoturysta, aby móc czerpać przyjemność z turystyki winiarskiej?

  • Powinien umieć rozpoznawać niuanse kolorystyczne, aby prawidłowo móc ocenić barwę wina,
  • Powinien posiadać rozwinięte kubki smakowe w celu wychwycenia kompozycji smaków podczas degustacji wina,
  • Powinien dysponować niezawodnym węchem, w celu poznawania winnych aromatów,
  • Powinien być komunikatywny i ciekawy świata,
  • Powinien posiadać umiejętność kontemplacji i refleksji,
  • Powinien mieć sprawną wątrobę i nogi oraz wyćwiczone nadgarstki,
  • Powinien umieć zachować pionową pozycję podczas całej wycieczki.

Źródło: http://studiowina.pl/wp-content/uploads/2015/03/z-IMPREZY-WINIARSKIE-NA-MORAWACH-SPRAWIAJA-ZAWSZE-WIELE-PRZYJEMNOS%CC%81CI.jpg

Idealne warunki dla uprawy winorośli

• Nasłonecznione, przewiewne miejsce,
• Ciepłe dni, chłodne noce,
• Pola lekko nachylone w kierunku południa i zachodu,
• Wzniesienia,
• Plantacja osłonięta pasem drzew od północy i zachodu – chłodne wiatry zimą,
• Korzystnie przy ścianie budynku lub murze – w przydomowym ogrodzie,
• Gleby żyzne, wilgotne, gliniaste,
• Staw lub rzeka w pobliżu.