Winnice w Afryce

W odróżnieniu od europejskich, afrykańskie winnice, w tym zwłaszcza te w Republice Południowej Afryki zajmują ogromne powierzchnie. W obrębie jednej plantacji występuje ogromne zróżnicowanie gleby i mikroklimatu, umożliwiające uprawę wielu rodzajów szczepów. Bywa, że w jednej winnicy produkuje się kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt gatunków win. Jest to swego rodzaju chwyt marketingowy – można „za jednym zamachem” u jednego producenta nabyć wiele różnych rodzajów wina.

REGIONY WINIARSKIE AFRYKI POŁUDNIOWEJ

Źródło: http://www.festus.pl/przewodnik/afryka_poludniowa.html

Wśród wielu rodzajów wina oferowanych w afrykańskich winnicach warto wspomnieć o specjalności Maroka, czyli kraju położonego w północnej części kontynentu - tzw. szarym winie. Jest to wino różowe o kolorze łososiowym, bardzo lekkie, podawane schłodzone znakomicie smakuje w akompaniamencie z potrawami pikantnymi, rybami, sałatkami. 

Żródło: http://www.owinie.info/wp-content/uploads/2011/06/Cork-3.jpg